A Belle Saison egy belga stílusú ale élesztő, amit
Saison-stílusú sörök készítésére szelektáltak. A Belle
Saison-nal a sörfőzők könnyedén elő tudják állítani a
Saison söröket, ennek a klasszikus típusnak minden
jellemző tulajdonságával. Melegen történő erjesztéshez
való a hagyományos technológiának megfelelően. A
Belle Saison-nal erjesztett sörök a hagyományos
„farmhouse” („parasztház”) illatokat, ízeket mutatják.
Gyümölcsös, citrusos, fűszeres, borsos, üdítő, frissítő a
vele erjesztett sör.
Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus,
felsőerjesztésű élesztő
A Lallemand-nál standard körülmények között 20°C-os
erjesztési hőmérsékleten, az Abbaye élesztő az alábbi
jellemzőkkel bír:
? Intenzíven erjeszt, az erjedés 4 napon belül teljesen
befejeződhet.
? Magas végerjedés fok és kis flokkuláció jellemzi.
? Hagyományos Saison íz és aroma citrusos és
borsos jegyekkel jellemzi a vele erjesztett söröket.
? A Belle Saison élesztő optimális erjesztési
hőmérséklet tartománya 15-35 °C, ha hagyományos
stílusú sört erjesztünk.
? A Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus
törzsek képesek felhasználni néhány dextrin típust.
Különös figyelemmel mossuk, fertőtlenítsük a
berendezéseket, tartályokat, hogy a kereszt
kontaminációt, befertőződést más tételekkel
elkerüljük.
Az erjesztés, az erjesztés ideje és a végerjedés foka
függ a beoltási csíraszámtól, az élesztő kezelésétől, az
erjesztési hőmérséklettől, a sörlében rendelkezésre álló
tápanyagok minőségétől.